Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

DE GESCHIEDENIS

De geschiedenis van De Lindeboom reikt tot ver in De Middeleeuwen. Uit de kronieken blijkt dat op deze plaats het huis van de schout stond. In het huidige Drank- en Spijslokaal ‘t Schoutenhuys is de rijke historie van dit pand goed zichtbaar. Het oudste stenen gebouw van Texel geeft haar geschiedenis prijs met de prachtig gerestaureerde voorgevel. De fraai versierde toegangsdeur en trapgevel stammen uit het begin van de 17e eeuw. Achterin het schoutenhuis bevonden zich de kelders, die dienst deden als gevangenis. Dankzij het bordes bij de hotelreceptie en de ‘opkamer’ waarin de Schoutenzaal zich nu bevindt, kunt u zich daar nog een beeld bij vormen.

Hotel

In de periode van 1611 tot 1891 gebruikte men een naastgelegen pand als rechts- en raadhuis. Daar vergaderden de schout, schepenen en burgemeesters. Na de sloop van het raadhuis bouwde men in het jaar 1894 Hotel Texel, dat tegenwoordig de naam Hotel De Lindeboom draagt. De pionier van het Texels toerisme begon met acht ‘gastenkamers’ en één café. Inmiddels is De Lindeboom uitgegroeid tot een modern hotel met 49 kamers, 2 restaurants en 3 zalen voor zakelijke meetings, feesten en partijen. In 2016 is het hotel uitgebreid met 24 kamers. Ook zijn de Brasserie, het Schoutenhuys en de Lobby vernieuwd. In het voorjaar van 2018 zijn de kamers in het historische deel volledig gerenoveerd.

Uniek kunstwerk

In de Schoutenzaal plaatsten wij een bijzondere achterwand, afkomstig uit Huize Brakenstein bij Oudeschild. De Amsterdammer Warmoes beschilderde deze wand in 1787 met diverse voorstellingen. De elementen lucht, water, aarde en vuur komen terug in de beelden over vogels, visvangst, tuinieren en smeden. Een vergelijking met de beroemde Franse kunstenaar Francois Boucher (1703-1770) leert dat Warmoes zijn werk als voorbeeld nam. De wand is omlijst met uitzonderlijk mooi snijwerk.

Wilt u meer weten over de historie van Hotel De Lindeboom en het centrum van Den Burg? Vraag het onze medewerkers of bezoek de site www.groeneplaats.nl.

Hotel De Lindeboom